Obisk psihoterapevta

Morda razmišljamo, da je čas, da obiščemo psihoterapevta. Ob tem imamo lahko veliko dvomov, saj ne vemo kako poteka zdravljenje in kako bomo z njim sodelovali. Psihoterapija nam omogoča veliko orodij s katerimi se lahko lotimo aktivnega reševanja naših najglobljih problemov. Lahko, da se čutimo nesigurno, saj ne poznamo procesa in kako se pravilno pripraviti na prvi obisk pri terapevtu. V tem članku vam bomo na hitro odgovorili na vsa vprašanja, ki jih morda še imete glede psihoterapije. Obenem pa si bomo pogledali, kako se najbolje pripravimo na sejo z našim psihoterapevtom.

Kdo je naš psihoterapevt?

Zdravljenje pri psihoterapiji je enostavno. Poteka preko pogovora z našim psihoterapevtom, ki nam zastavlja razna vprašanja o našem trenutnem in preteklem čustvenem in mentalnem stanju. To nam lahko pomaga, da spremenimo vedenjske vzorce, ki nas ovirajo in nam povzročajo nepotrebne težave v življenju. Lahko smo sigurni, da:

  • Nam bo psihoterapevt prisluhnil in nam vedno želel pomagati
  • Bodo vse informacije, ki jih bomo zaupali našemu terapevtu, ostale zaupne
  • Imamo na voljo profesionalno pomoč človeka, ki je strokovnjak na svojem področju

Vrste zdravljenja

Psihoterapija poteka na različne načine. Odvisno je od udeleženca in načina poteka same terapije za katero se odloči sam terapevt. Tako poznamo:

  • Vedenjsko terapijo, ki temelji na določanju ciljev, kontrolirani izpostavi različnim situacijam ter kognitivno vedenjsko terapijo
  • Družinsko terapijo, ki se jo udeleži družina in včasih bližnji sorodniki ter prijatelji
  • Meditacijo
  • Vaje sproščanje in omejevanje anksioznosti
  • Terapijo, ki se osredotoča na notranji in zunanji svet posameznika – poznano tudi kot psihodinamična terapija

Največkrat pa terapija pri psihoterapevtu poteka samo s pogovorom in včasih tudi z pomočjo zdravil. Zdravila se uporabljajo, če je potrebno znižati nivo anksioznosti pri ljudeh, ki imajo s tem težave. Včasih pa jih tudi potrebujemo, da izboljšamo koncentracijo in nivo energije, kar je lahko pogosto pri ljudeh, ki trpijo za depresijo že dalj časa.

Preberite si še naslednji članek: Dolgotrajna izpostavljenost stresu negativno vpliva na naše zdravje

Dolgotrajna izgorelost pa se lahko pokaže v popolni nejevolji in negativnem razmišljanju.

Kdo se lahko udeleži terapije?

Dejansko se lahko vsak udeleži psihoterapije. Velikokrat je razumevanje odnosov med družinskimi člani, prijatelji ter tudi partnerji ključ do ozdravitve. Če ugotovimo dejavnike, ki nam povzročajo težave, lahko aktivno sodelujemo pri njihovi razrešitvi.

Taki odnosi so največkrat kritični pri družinskih članih, partnerjih ter poslovnih partnerjih. Psihoterapevt nam bo z svojim znanjem in izkušnjami pomagal pri postavljanju ciljev in korakov k razrešitvi naših konfliktov, sporov ter medsebojnih težav. Pomembno je, da mu popolnoma zaupamo ter, da poskušamo biti čim bolj iskreni.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin