Dolgotrajna izpostavljenost stresu negativno vpliva na naše zdravje

Zdi se, da je tempo življenja vedno hitrejši. Tako je mnogo ljudi pod ogromnim pritiskom, ki jih povzročajo vedno večji delež odgovornosti, daljše delovne ure, težke finančne situacije ipd. Vse to pa vodi do večjega stresa. Stanje stresa je naravni obrambni mehanizem telesa, ki poizkuša začasno ublažiti negativne posledice preobremenjenosti uma in telesa. Na žalost pa prej ali slej ta mehanizem odpove, kar ima lahko za posledico izgorelost. To je zdravstveno in umsko stanje, kjer nimamo več energije niti volje za nadaljnje opravljanje naših obveznosti in dolžnosti.

Izgorelost je posledica fizične in čustvene izmučenosti

Daljša izpostavljenost stresu vpliva dokaj negativno na človeško psihofizično stanje. Vrhunec tega stanja pa se spremeni v sindrom z imenom izgorelost. Posameznik v takem stanju zelo trpi. Velikokrat pa to sploh sprva ne opazi. Površinski simptomi so tako:

 • Čustvena izčrpanost
 • Občutek, da ne zmoremo opraviti vseh svojih obveznosti
 • Pomankanje energije za doseganje vsakodnevnih ciljev
 • Nezmožnost treznega razmišljanja in sprejemanja odločitev
Daljša izpostavljenost stresu
Daljša izpostavljenost stresu vpliva dokaj negativno na človeško psihofizično stanje.

Dolgotrajna izgorelost pa se lahko pokaže v popolni nejevolji in negativnem razmišljanju. Tako je možno, da trpeč posameznik razvije depresijo, ki pa je zelo resno stanje.

Fizični in psihološki simptomi izgorelosti

Negativni vplivi na človeško fizično in umsko zdravje so hitro opazni pri izgorelosti. Trpeč posameznik skoraj vedno izgubi voljo do mnogih elementov osebnega in poslovnega življenja. To pa se opazi pri občutku brezupnosti, ciničnosti, hitri jezi in nizki količini energije. 

Narava sindroma izgorelosti pa se razširi na vsa področja našega življenja. Tako tudi fizično zdravje posameznika ne ostane nedotaknjeno, saj ima močno oslabljen imunski sistem. Bolezni imajo močnejši učinek, saj imunski sistem deluje z znižano kapaciteto. Okrevanje pa traja veliko dlje kot pri zdravem človeku. Vse to pa pomeni, da se je potrebno z omenjenim stanjem čim prej soočiti in ga pričeti zdraviti.

Fizični simptomi izgorelosti so hitro opazni

Skoraj vsako negativno duševno stanje se zelo hitro razširi v opazne čustvene simptome. Te so lahko mnogi, saj vsaka bolezen na nas vpliva drugače. V Vsakem primeru pa nam fizični simptomi lahko močno omejijo kvaliteto življenja. Izgorelost se na fizičen način pokaže v:

 • Manjši energiji trpečega posameznika
 • Oslabljenem imunskem sistemi, kar lahko vodi do pogostih obolenj za gripo, prehladom, virozami ipd.
 • Bolečine v glavi in mišicah
 • Prevelik ali premajhen apetit

Čustvena izmučenost se pokaže v načinu obnašanja človeka

Zaradi resnosti izgorelosti, se simptomi hitro prenesejo v čustveni in osebnostni nivo trpečega človeka. To pa spremeni osebnost in čustveno zaznavanje ter izražanja posameznika. Simptomi pa se pokažejo na različne načine, kot so:

 • Odmikanje od odgovornosti
 • Blaženje bolečine s hrano, alkoholom ali drogami
 • Znašanje jeze nad nedolžnimi ljudmi
 • Zamujanje v službo
 • Negativen pogled na svet
 • Občutek nemoči

Stres in izgorelost nista ista pojma

Res je, da je izgorelost posledica dolgotrajnega stresa. Sam stres pa je v večini primerov začasen. Povzroči ga preveliko pritiskov in nalog ter obveznosti. Kljub temu pa se posameznik lahko zamisli in preračuna, kako bo obvladal situacijo, ter v prihodnosti vidi rešitve.

Pri izgorelosti pa je prisoten občutek praznine in mentalne izmučenosti. Tako trpeč posameznik nima voljo niti motivacije, da bi poiskal rešitve na svoje težave. Poleg tega pa se dejansko preneha ukvarjati s svojimi izzivi in dolžnostmi, kar ima lahko resne posledice, če se ne prične hitro zdraviti.

Preberite še naslednji članek: S psihoterapijo do boljšega življenja

Pomoč psihoterapevta je še kako dobrodošla, kadar se srečamo s težavami, ki so večje od nas.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin