Z vadbo proti bolečinam v hrbtu

Bolečine v hrbtu so ena izmed pogostejših tegob v sodobnem času. Čeprav se nam stalno kam mudi in bi si mislili, da smo vedno v gibanju, v resnici ogromno časa preživimo v sedečem položaju, verjetno na stolu, ki ni prilagojen dolgotrajni uporabi. Posledice se čutijo predvsem v spodnjem delu hrbta, obremenjena pa so tudi ramena in vrat. Nekatere vaje za hrbet so zelo učinkovite pri lajšanju bolečin, najbolje pa se obnese preventiva, ki preprečuje pojav takšnih težav.

Vaje za hrbet

Redno in večkrat preko dneva je treba izvajati vaje za raztezanje hrbtnih mišic, poskrbimo tudi za razgibavanje sklepov, predvsem bokov. To je posebej pomembno pri tistih, ki svoj delovni dan preživijo na pisarniškem stolu – v osmih urah si je treba privoščiti več odmorov za razgibavanje, če želimo zmanjšati tveganje za pojav bolečin v hrbtu.

Na srečo lahko kar na delovnem mestu opravimo nekatere vaje, ki blagodejno delujejo na obremenjene hrbtne mišice. Najbolj enostavne so vaje, ki vključujejo raztezanje mišic, to so predkloni, odkloni in zakloni, a vaje za hrbtenico vključujejo tudi raztezanje in razgibavanje drugih delov telesa, predvsem vratu in ramen. Tako se lahko poslužimo raznih vaj, recimo kroženja z rameni in rokami, zamahov z rokami, kroženja glave … Nadalje pa naj vaje za hrbet vključujejo še kroženje z boki in zasuke trupa v bokih. To je dobra zbirka, ki bo popestrila dolge delovne dni, hkrati pa koristila tudi telesu, ki pri dolgotrajnem sedenju nikakor ne počiva.

Z razteznimi in gibalnimi vajami razbremenimo mišice v hrbtu in jih sprostimo, tako da lažje prenašajo statične obremenitve pri sedenju. Če se takšne vadbe lotevamo redno, bomo v veliki meri odpravili pogoste bolečine, težko pa bo v celoti odpraviti tveganje za pojav bolečin v hrbtu. Vaje za hrbet koristijo predvsem mišicam, treba pa je upoštevati še samo hrbtenico in nekatere sklepe, ki lahko vodijo do bolečin in drugih tegob. Manj težav imajo tisti, ki tudi sicer veliko gibajo in imajo nasploh zdrav življenjski slog.

Preventiva proti bolečinam v hrbtu

Vaje za hrbet bodo bore malo pomagale, če jih ne dopolnimo z nekaterimi preventivnimi ukrepi. Najbolj preprosto in učinkovito bolečine v hrbtu zaradi sedenja odpravimo tako, da preprosto ne sedimo toliko časa – včasih je to možno že z majhno prilagoditvijo vsakdanjih navad, včasih pa si tega vseeno ne moremo privoščiti. Če vsak dan dlje časa sedimo, se splača investirati v kakovosten ergonomski stol – ta ne bo naredil čudeža in odpravil vseh težav, a lahko zelo pomaga pri zagotavljanju udobja in zdrave drže pri dolgotrajnem sedenju.

Dolgotrajno sedenje lahko vodi v hujše težave, ki jih ne rešijo niti vaje za hrbet niti drugi ukrepi – v tem primeru bo treba obiskati zdravnika, kar je priporočljivo storiti že ob prvih znakih težav.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin