Kako deluje LED TV?

LED televizije

Novejše pametne naprave nam omogočajo neverjetno povezljivost in brezskrbno uporabo. Tehnologija LED TV je izredno razširjena, saj ima mnogo prednosti. Najdemo jo lahko v HD, FULL HD in drugih konfiguracijah TV-jev z visoko ločljivostjo. Ker porabi zelo malo električne energije in je cenovno dostopna, jo uporabljajo vsi bolj in manj poznani proizvajalci televizij, kot so Sony, Hisense, Philips in drugi. Omenjena tehnologija je prisotna že od leta 2007, vendar se še vedno uporablja v mnogih cenejših in tudi dražjih zaslonih za računalnik in tudi TV ekranih. 

Kako delujejo LED televizije?

Dandanes je mogoče opaziti številne prevladujoče značilnosti modernih televizijskih naprav. Veliko se govori o 4K ločljivosti, Wi-Fi povezljivosti in podobno. Skoraj nikoli pa nihče ne omeni, kako deluje LED TV, ki ga lahko najdemo v skoraj vsakem domu. Pomembno je, da ne zamešamo izrazov, kot so LED, 4K, Wi-Fi in druge izraze, ki se primarno uporabljajo v svetu računalniških naprav.

LED televizije lahko najdemo v skoraj vsakemu domu
Način delovanja LED televizije, ki jo lahko najdemo v skoraj vsakemu domu, je prek osvetlitve ozadja, ki je delno sestavljena iz dveh plasti polarizacijskega materiala z raztopino tekočih kristalov med njima. Ko električni tok teče skozi tekočo raztopino, povzroči, da se kristali poravnajo, tako da se svetloba prenaša.

Glavna komponenta vseh LED televizij je luč, ki osvetljuje ozadje ekrana. Omenjena luč uporablja tehnologijo polprevodnikov za osvetljevanje, zato porabi zelo malo električne energije. Vsebuje pa tudi tekočino s tekočimi kristali, ki ob prehajanju električnega toča prenašajo svetlobo na zaslon. Sliši se kompleksno, vendar v resnici ni. Lahko bi rekli, da LED televizije delujejo enako kot okenske lopute. Ko je naprava ugasnjena, je zaslon črn in preko njega ne prehaja svetloba. Čim pa se preko tekočih kristalov prične pretakati električni tok, pa se ustvari čudovita slika.

Energijska nalepka za porabo električne energije 

Vedno je potrebno izpostaviti učinkovitost modernih električnih naprav. Današnje LED televizije, kot tudi druge naprave, se po učinkovitosti v Evropi kvalificirajo po energijski nalepki.

Na nalepki so črke razvrščene po tabeli od A do G. A predstavlja najvišjo učinkovitost, G pa najnižjo. Načeloma so LED TV zelo energijsko učinkoviti, vendar je mogoče nekatere izvedbe oziroma modele najti tudi pod črko G. To načeloma ne predstavlja velike porabe, saj se moramo zavedati, da TV ni vedno prižgan. Pa tudi v primeru, da bi bil, ne predstavlja velikega stroška

Katere so različne vrste LED televizij?

Dandanes poznamo različne izvedbe mnogih pametnih in drugih naprav. Enako velja za LED televizije, ki imajo lahko sledeče oznake:

  • LED TV

To je navadni LED TV, ki deluje s pomočjo tekočih kristalov in ledic, ki ustvarijo barvito ter živahno sliko na zaslonu. Omenjena tehnologija je zanesljiva in se uporablja tudi v računalniških monitorjih.

  • O-LED TV

Novejše televizije LED uporabljajo izboljšano tehnologijo. Tehnično jih poznamo po oznaki OLED, ki nakazuje, da ima posamezna televizija boljšo svetlost zaslona, daljšo življenjsko dobo, večje zaslone. Pomembno pa se je tudi zavedati, da je tudi debelost ohišja manjša. Zato so omenjeni LED TV-ji izredno priročni za montažo na steno. Obenem so tudi odlični za igranje iger pri FULL HD ali višjih ločljivosti.

  • Q-LED televizije

So nadgradnja O-LED televizij in so pogosto 4K ali višjih ločljivosti. Namenjene so najbolj zahtevnim uporabnikom, ki želijo najvišjo čistost slike. obenem pa želijo tudi televizijo uporabljati za igranje iger z Xbox, Playstation ali drugo konzolo.

Operacijski sistem LED TV-jev

Dandanes ima veliko število televizij vgrajen Android operacijski sistem. Nekateri proizvajalci televizij, kot so LG, pa uporabljajo druge izvedbe operacijskega sistema. Močno priporočeno je, da se vnaprej pozanimamo, če določen operacijski sistem za LED televizije podpira uporabo aplikacij, ki jih želimo uporabljati.

Razlika med LED televizijami in OLED televizijami – PREPROSTO RAZLOŽENO

V primeru, da si lastimo novejši TV, je zelo verjetno, da bo podpiral uporabo raznovrstnih aplikacij. Razširitev uporabe aplikacij je mogoče tudi doseči z računalnikom oziroma napravo za gledanje televizije, ki jo nam v uporabo preda ponudnik internetnih storitev na kateri je naložen Android operacijski sistem. Ker je omenjen operacijski sistem izredno razširjen, ga lahko koristimo za raznovrstne aplikacije, ki jih morda naš TV ne podpira.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin