Učinkovito reševanje izgubljenih podatkov iz sodobnih naprav

reševanje podatkov

Med sodobne naprave, ki jih uporabljamo skorajda vsak dan, se na primer prištevajo računalniki, tablice, pametni telefoni. V službi pa tudi doma svoje delo pogosto opravljamo na računalniku. Zavedati pa se moramo, da ima vsak še tako zmogljiv računalnik omejeno življenjsko dobo.

Med najbolj izpostavljenimi komponentami računalnika so zagotovo diski, ker vsebujejo veliko mehanskih delov. Če je računalnik starejši od petih let, je velika verjetnost, da bomo na njem slej ko prej izgubili kakšne podatke. Izgubljeni podatki na računalniku so še toliko večja verjetnost, če je naprava vsakodnevno izpostavljena vročini, vlagi, prahu in drugim dejavnikom iz okolja. K sreči lahko za reševanje podatkov iz računalnika poskrbijo strokovnjaki, ki jih lahko poiščete tudi s pomočjo spleta.

Kdaj pride do pojava izgubljenih podatkov na računalniku?

Izgubljeni podatki na računalniku so lahko posledica več vzrokov. Omenili smo izpostavljenost naprave vročini, vlagi, prahu, umazaniji. Podatki se lahko izgubijo tudi v primeru, če na primer nenamerno formatirate trdi disk.

izgubljeni podatki na računalniku
Preprečite izgubo podatkov z varnostnimi kopijami, ki jih lahko naredite na zunanji trdi disk, USB ključek ter druge prenosne naprave.

Reševanje podatkov lahko preprečite, če imate na računalniku vedno izdelane varnostne kopije. To lahko najlaže dosežete tako s katerim od backup sistemov. Včasih je dovolj že samo to, da uporabite zunanji trdi disk, USB ključek ter druge prenosne naprave, da naredite kopijo podatkov, ki so vam daleč najpomembnejši.

Izgubljeni podatki na spominskem mediju

Dobro je vedeti, da se izgubljeni podatki, ne glede na vašo računalniško napravo, še vedno nahajajo na njenem spominskem mediju. Ker je morda particija spominskega medija poškodovana, vam podatki seveda niso vidni. Prikaz podatkov namreč računalniku preprečujejo virusi. Lahko gre seveda tudi za pokvarjen pomnilnik, podatkovni kabel ali za pokvarjeno osnovno ploščo.

Reševanje podatkov iz računalnika ni vedno potrebno

Za prav vsako moderno zasnovano računalniško napravo je značilno, da vsebuje spominski medij. Naprave, kot so pametni telefoni, namizni računalniki, vsebujejo spominski medij. V večini primerov pa se lahko izgubljeni podatki rešijo.

Kako rešiti podatke z okvarjenega računalnika?

Obstajajo pa tudi primeri, ko reševanje podatkov iz naprav sploh ni potrebno. Okvarjeni napravi namreč delovanje preprečuje določena komponenta, ki se zlahka zamenja oziroma popravi. Za to pa morajo seveda poskrbeti strokovnjaki s tega področja. V lastni režiji se tega raje ne lotevajte, ker lahko kvečjemu naredite še več škode.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin