Zakaj se splača uporabljati medzobne ščetke

Medzobne ščetke

Medzobne ščetke so za nekatere povsem vsakdanji pripomoček. Obstajajo pa tudi takšne osebe, ki takšnega pripomočka za nego zob še niso uspeli uporabiti. Slednji bi se morali nekoliko bolje zavedati, da nikakor ne bi smeli podcenjevati čiščenja medzobnih prostorov. Z vsakodnevno uporabo bi lahko preprečili nastanek parodontoze ter medzobnih kariesov.

Dejstvo je, da samo s povsem običajno oziroma klasično ščetko za zobe ne zmoremo dovolj dobro očistiti celega zoba in odstraniti oblog, ki se nalagajo v medzobne prostore. Če se takšni prostori ne očistijo dovolj temeljito, prihaja do množenja bakterij, posledično nastaja karies.

Kaj je boljša izbira: medzobna ščetka ali zobna nitka?

Če ste v dilemi, ali raje uporabiti medzobno ščetko ali nitko, je odgovor sila preprost. Zagotovo je daleč najbolje uporabiti kar oba pripomočka. Medzobne ščetke so za čiščenje nekoliko težje dostopnih mest v zadnjem delu ust boljša izbira. Za izjemno tesne medzobne prostore ter za sprednje zobe pa se pri čiščenju več kot odlično obnese zobna nitka.

Medzobne ščetke primerne za vaše zobe se med seboj razlikujejo.
Študija Nacionalnega centra za biotehnološke informacije je pokazala, da so medzobne ščetke medzobne ščetke učinkovitejše pri odstranjevanju zobnih oblog kot nitka, če jih uporabljamo skupaj s ščetkanjem zob.

In kako izbrati primerno medzobno ščetko? Potrebno je zlasti upoštevati velikost medzobnih prostorov. Če boste kupili premajhne medzobne ščetke, te večjih medzobnih prostorov ne bodo očistile dovolj učinkovito. Prevelike tovrstne ščetke pa lahko hitro poškodujejo dlesni in zobe. Sicer pa se takšni zobni pripomočki za čiščenje med seboj lahko razlikujejo tudi glede na samo obliko pa tudi glede na način uporabe.

Vrste medzobnih ščetk

Medzobne ščetke se med seboj razlikujejo tudi glede na to, ali se po uporabi zamenja samo ščetina ali kar cela ščetka. Zamenljiva ščetka je na primer sestavljena iz dveh delov, in sicer iz držala ter ščetin. Takšne ščetke so oblikovane tako, da se ščetine lahko po obrabi torej zamenjajo; pri približno enem tednu ali po dveh. Držalo za medzobne ščetke pa je daljše kot pri tistih za enkratno uporabo.

Medzobne ščetke se med seboj razlikujejo, zato začnite z najmanjšo velikostjo in nadaljujte, dokler ne začutite, da se ščetine ščetke vtikajo v površino zoba in tkivo dlesni. Ščetka se mora tesno prilegati, vendar se žica, čeprav je prevlečena s plastiko, ne sme dotikati stranic zob ali dlesni.

Ščetka za medzobne prostore za enkratno uporabo se po uporabi odvrže. Ščetke se med seboj razlikujejo tudi glede na material. Lahko so gumijaste ali pa silikonske. Če se vam izbrane medzobne ščetke zelo pogosto lomijo, to lahko pomeni, da jih nepravilno uporabljate oziroma so nekakovostne. Ščetke za enkratno rabo bi morale zdržati vsaj en teden, največ pa dva.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin