Kako pravilno uporabljati kosilnico?

Tako za ohranjanje stalne višine trave kot za pridobitev zelene in goste trate je potrebno travo redno kositi in košnjo prilagajamo letnim časom. Vsekakor je od košnje odvisen celoten videz zelenice in trave. Glede na to, da je na voljo veliko različnih kosilnic, pa bomo seveda izbiro prilagodili lastnim potrebam. Kajti, kosilnica je običajno naš najboljši vrtnarski pripomoček.

Za lepo in gosto trato je potrebno travo redno kositi.

Kdaj kositi travo?

Košnja trate se izvaja od pomladi do jeseni: v povprečju od marca do konca oktobra, vendar se ti datumi razlikujejo glede na regijo in njihovo podnebje. Na splošno spoštujte tudi običajne dneve in ure počitka, da se izognete prevelikim nevšečnostim v vaši soseščini.

Kdaj prvič pokositi mlado trato?

Če ste pred kratkim posadili trato, jo prvič pokosite 3-4 tedne po tem, ko je trava vzniknila. Priporočljivo je redno kositi trato. Pravzaprav bolj redna je košnja, lepša, zelena in gosta je trava. Poleg tega boste omejili pojav plevela in se izognili nevarnosti, da bi kosilnico napolnili s previsoko travo.

Pogostost košnje je določena z:

  • Hitrost rasti trave: povezana je tako z njeno vrsto kot s podnebnimi razmerami.
  • Vrsta trave: pogosteje boste kosili okrasno travo tam, kjer ne boste veliko hodili, kot bolj rustikalno trato, ki bo poteptana.
  • Višina trave: krajše ko kosite, pogosteje boste morali kositi.

Dobro je vedeti: nikoli ne kosite, ko je vaša trava mokra ali zelo vlažna (po nalivu ali ko je trata pokrita z jutranjo roso): vaša kosilnica ne bo delovala optimalno in bo to nevarno, saj bi lahko zdrsnili.

Z diferencirano košnjo zmanjšajte pogostost košnje

Če imate radi bolj naravne vrtove, je mogoče določene površine kositi redkeje: trato ob hiši lahko na primer vzdržujete na tradicionalen način in na dnu vrta pustite del, ki ga kosite redkeje. Kontrast med visoko travo in kratko pokošenimi potmi je zelo estetski. Poleg tega praksa diferencirane košnje varčuje z energijo in spodbuja razvoj biotske raznovrstnosti na vašem vrtu.

Varnostna navodila

Ko kosite trato, ne pozabite, da uporaba kosilnice zahteva nekaj previdnostnih ukrepov:

  • Pozorno preberite navodila za uporabo vaše kosilnice in jo uporabljajte v skladu z navodili proizvajalca.
  • Ne spreminjajte tehničnih lastnosti, na noben način ne onemogočajte varnostne naprave.
  • Vse nastavitve in manipulacije kosilnice izvajajte pri ugasnjenem motorju.
  • Otroke in hišne ljubljenčke hranite stran od območja košnje.
  • Nosite zaščitno opremo (očala, zaščito za sluh, zaprte škornje ali čevlje).

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin