Zobozdravnik je oseba, ki je ne želimo srečevati preveč pogosto

Zobozdravnik v ordinaciji s pacientom

Če se le da se zobozdravniku raje izognemo. Kljub temu pa bomo težave z zobmi težko odpravili, če ne bomo premagali strahu pred njim. Kdo pa sploh je zobozdravnik?

Zobozdravnik velja za strokovnjaka na področji medicine. To je torej strokovno usposobljena oseba, ki nam popravlja zobe, kadar je z njimi karkoli narobe. Obiščemo ga, če imamo na primer težave z ustno votlino, vnete dlesni, bolečine v enem ali pa več zobeh, poškodovan zob in še druge podobne težave. Na podlagi pridobljenega znanja ter izkušenj nam tako zobozdravnik pomaga na najbolj učinkovit način odpraviti omenjene težave.

Kako lahko postanete zobar?

Če si kdo želi postati zobozdravnik, se mora vpisati na šestletni študij. Ta se izvaja na Medicinski fakulteti, smer dentalna medicina. Nekoč so se zobarji imenovali stomatologi, zato se je smer študija imenovala stomatologija. Ko se študij zaključi, kandidat pridobi naziv doktor dentalne medicine. Na povsem samostojno delo v ordinaciji pa je takšna oseba pripravljena šele, ko opravi enoletno pripravništvo. Slednje se zaključi s strokovnim izpitom.

Ali ste primeren kandidat, da bi postali zobozdravnik?

Specializacija traja štiri leta. Konča se s specialističnim izpitom.

Med študijem za zobozdravnika se pridobi dovolj znanja za samostojno delo

Med študijem torej kandidat za zobarja pridobi dovolj znanja, da je usposobljen za samostojno opravljanje dela. Med študijem tako spoznava zlasti bolezenska stanja, ki so vezana na področje glave. Znanja pa torej spretnosti si zobozdravnik pridobi z ustreznim šolanjem, kot to velja za vse druge študijske programe.

K pridobivanju izkušenj pa zagotovo veliko pripomore še enoletno pripravništvo. Na sploh pa je študij dentalne medicine zahteven. Zahtevano je tudi dovolj dobro poznavanje angleškega jezika ter fizike.

Opis dela zobarja

Pri svojem delu zobozdravnik uporablja vrsto različnih pripomočkov in materialov. V ordinaciji za svoje delo nujno potrebuje zobozdravniški stol z vrtalnimi nastavki, ultrazvočni čistilec za zobne kanale, nastavke za vodo ter zrak, mešalec plomb, laser, ultravijolične lučke, ogledalca, kovinske instrumente, rentgenski aparat, kovinske inštrumente in še druge številne pripomočke.

Zobozdravnik skrbi za pacientove zobe in ustno zdravje.
Zobozdravnik skrbi za pacientove zobe, dlesni in ustno zdravje. Zobozdravniki popravijo zlomljene zobe, zapolnijo karies, odstranijo zobno gnilobo, poravnajo zobe, namestijo plombe, pobelijo pacientove zobe in izobražujejo o pravilni ustni higieni.

Med ključne naloge, ki jih opravlja, sodijo pregledovanje zob, odstranjevanje zobnega kamna, izdelava premazov in zalivk, odstranjevanje obolelih živcev in še bi lahko naštevali.

Izbira zobarja

Precej ljudi nima izbranega svojega osebnega zobarja. Šele ko pride do resnejših težav z zobmi, takšnega strokovnjaka želimo na hitro poiskati. Ena od možnosti je iskanje zobozdravnika kar po spletu. Če stanujemo na primer v prestolnici, nam je najbolj na roko zobozdravnik v Ljubljani.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin