Učinkoviti ukrepi v primeru izgube podatkov

Na srečo v večini primerov ob izgubi podatkov še vedno obstaja možnost za njihovo povrnitev. In zagotovo se je skoraj vsakomur med vami že zgodilo, da je v nekem hipu po pomoti izbrisal kakšen dokument ali pa datoteko ali pa da vam je v vodo zdrsnila pametna naprava. Če želimo biti pri reševanju podatkov na napravah čim uspešnejši ter dovolj učinkoviti, je treba nujno upoštevati nekaj smernic oziroma osnovnih pravil o ravnanju v primeru izgube podatkov.

Izguba podatkov bo rešena učinkoviteje in uspešneje, če boste že v prvem hipu prekinili nadaljnje delo z napravo. Nadaljnja uporaba naprave namreč situacijo lahko samo še poslabša. Podatki se lahko za vedno izgubijo, brez kakršne koli možnosti povrnitve.

Izguba podatkov
Izguba podatkov bo rešena učinkoviteje in uspešneje, če boste že v prvem hipu prekinili nadaljnje delo z napravo.

Pri reševanju podatkov z naprav ostanite mirni in zabeležite dogajanje

V primeru izgube podatkov na napravi v prvi vrsti ocenite vse okoliščine. Nato preverite še, kaj natančno se je pripetilo. Vprašajte se, kaj točno ste počeli, ko se je dogodila izguba podatkov. Ste ob tem slišali kakšne nenavadne zvoke ali ste morda zaznali celo vonj po zažganem? 

Ne glede na dano situacijo, je najpomembneje, da si vse ugotovitve temeljito zabležite. V zapiske ne pozabite vključiti niti podatkov o tem, kakšna je skupna kapaciteta vaše podatkovne naprave in ne nazadnje katere vrste datotek pogrešate.

Ob izgubi podatkov preverite svoje varnostne kopije

V primeru da imate v uporabi še dodatno napravo, na primer USB ključek, kjer se hranijo varnostne kopije datotek, nujno preverite, ali so izgubljeni podatki mogoče še kje arhivirani. To je izjemno pomemben korak pri reševanju podatkov iz problematične naprave. Reševanje podatkov tako morda sploh ne bo potrebno, če ste dosledno izdelovali varnostne kopije pomembnejših datotek.

Če pa varnostnih kopij nimate, se nujno obrnite na strokovnjaka oziroma na specialista za reševanje podatkov. V tem primeru vam bodo zapiski, ki ste jih ustvarili ob izgubi podatkov, prišli še toliko bolj prav. Poskrbeti je namreč treba, da bo strokovnjak lahko operiral z vsemi potrebnimi informacijami.

Napravo za reševanje podatkov varno zapakirajte

Če boste morali za reševanje podatkov napravo poslati strokovnjaku po pošti, mora biti ta dovolj varno zapakirana oziroma dovolj zaščitena. Prav tako se je treba poslužiti dovolj kakovostne poštne službe. Tudi zaradi slednje bo lahko izguba podatkov uspešno rešena.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin