Preverimo domeno pred nakupom

Danes potrebujemo za uspešno spletno prisotnost svojo domeno. Ime mora biti unikatno, saj se bomo z njim predstavili celotnemu svetu. Dejstvo pa je, da morda ime, ki ga želimo, ni vedno v točno taki obliki, kot bi hoteli. V tem vodiču si bomo pogledali kako preverimo domeno ob nakupu. Obenem pa bomo izpostavili najbolj ključne stvari, ki jih moramo vedeti. To bo vključevalo nekaj računalniškega žargona in ostalih razlag. Ostanite z nami, da boste bolje pripravljeni na trenutek, ko se boste odločili za nakup spletne strani ali pa samo domene.

Kaj sploh je domena?

Domena je skupek črk, števil in besed, ki sestavljajo ime. Primer tega bi bil mojadomena123.com. Na spletu pa najdemo veliko različnih imen. Ko to ime vpišemo v spletni iskalnik, lahko preverimo domeno, saj se nam bo odprla določena spletna stran. To pomeni, da lahko obiščemo spletno stran podjetja, organizacije ali fizične osebe, kjerkoli se nahaja.

Glavni sestavni deli spletnega naslova

Ime domene lahko razdelimo v 3 kategorije, ki jo sestavljajo. Te so:

Domena Najvišje Ravni ali TLD (Top Level Domain)

Lahko bi rekli, da so to končnice. Najbolj poznana je .com, ki je univerzalna. Za slovensko regijo pa je izključna končnica .si.

Ime Domene ali Srednja Domena

To je najbolj prepoznaven del, ki si ga zapomnemo, ko vtipkamo ime v spletni iskalnik. Primer bi bila prej omenjeno ime mojadomena123.

Ime naprave, ki določi namen spletne strani

Najbolj pogoste ime naprave je www, kar pomeni, da nam bo strežnik poslal HTML različico spletne strani, ki jo lahko naš spletni brskalnik prebere.

Kako izvedemo preverjanje

Ko bomo na spletu iskalni ponudnike domen, bomo videli, da lahko obenem kupimo tudi gostovanje. To je odlična kombinacija, saj imamo podporo na enem mestu za našo domeno in strežnik. Samo domeno pa preverimo tako, da v iskalnik na spletni strani ponudnika vpišemo želeno ime.

Lahko se bo zgodilo, da določene končnice ne bo na voljo. Tako bomo morda želeli .com, ampak bo na voljo samo .si. V tem primeru ne obupajmo in poskušajmo ponovno najti tisto pravo ime, ki si ga želimo.

Ko najdemo želeno ime, lahko na spletnih arhivih preverimo zgodovino izbrane domene. Preverjena domena je veliko bolj pameten nakup, saj bomo tako zagotovili, da ni bilo v njeni zgodovini nobenih zlorab.

virtualni strežnik

Zakaj izbrati virtualno gostovanje?

Izdelava nove spletne strani je vedno velik podvig. Pogosto pa nikoli ne pomislimo na pomembnost strežnika. Na voljo so različne konfiguracije strežnikov, ki se med seboj razlikujejo po številnih lastnostih.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin