Vsaka domena je unikatna

Domena je označena kot del spletnega naslova. Predstavlja unikaten naslov. Preko njega uporabniki lahko dostopajo na določeno spletno stran. Če torej nimate domene, ne morete imeti svoje spletne strani. Registracija dveh povsem enakih domen ni mogoča. Pred registracijo nove domene je torej treba obvezno preveriti, ali je želena domena sploh na voljo.

Razpoložljivost domene se lahko najhitreje preveri kar s pomočjo spleta. Lastnik domene postanete, ko registrirano zakupite za določeno obdobje. Registracija domene pa je hiter ter sila preprost postopek.

Zakup domene za določeno obdobje

Unikatni naslov na spletu torej lahko kupite samo za določeno obdobje. Pred potekom zakupa ga je treba podaljšati. Minimalna doba zakupa je praviloma eno leto, maksimalna doba pa je med 5 in 10 let. Če domene ne podaljšate, postane prosta – v roku 30 do 90 dni. Na voljo je za novo, svežo registracijo, ki jo lahko opravi kdor koli.

Registracija domene
Registracija domene pa je hiter ter sila preprost postopek.

Sestava domene

Unikatni spletni naslov sestoji iz dveh delov. To sta vrhnja domena oziroma končnica ter izbrana domena. Skupaj pa tvorita celotno ime. Temu se lahko doda še tretji del – poddomena.

Z vrhnjo domeno upravljajo registrarji. Ti izdajajo določene končnice, ki so sprejete tudi v svetovnem merilu. Posebna pravila ter omejitve veljajo za nekatere redke končnice domene. Sicer pa z vrhnjo domeno že nakažete, za kakšno vrsto spletne strani gre. V osnovi ločimo dve vrsti – klasične domene in eksotične domene. Klasične imajo na primer končnice .com, .biz, .net, .org; eksotične pa na primer .ag, .jp, .asia. Če je domena vezana na določeno državo, na primer .si, jo lahko imenujemo tudi nacionalna.

Kakšna izbira domene je najustreznejša

Registracija domene od vas zahteva, da si izberete takšno, ki še ni zasedena s strani katerega koli drugega uporabnika. Najpomembneje pa je, da je izbran unikatni naslov preprost, kratek in da predstavlja vsebino vaše spletne strani.

Pred dobrim desetletjem so bile sprejete tud domene, ki vključujejo šumnike. To pomeni, da lahko opravite registracijo domene, ki v imenu vključuje č, š ali ž. Takšna vrsta je s strani brskalnika pretvorjena in jo prebere v IDN obliki. Če ste nameravali registrirati takšno, je dobro, da si o tem nekoliko več preberete tudi na spletu.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin