Ploskovno ogrevanje s pomočjo toplotnih črpalk

Toplotne črpalke za ogrevanje vašega doma

Toplotne črpalke so čedalje pogostejša izbira ogrevalnega vira. Uporabljajo se za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Zanje pa se najpogosteje odločimo zato, ker lahko zelo učinkovito izkoriščajo obnovljive vire energije, toploto vode, zraka, zemlje. Delujejo s precej manjšimi stroški, če jih primerjamo z drugimi vrstami ogrevalnih sistemov.

Kljub temu pa toplotne črpalke niso primerna izbira za prav vse vrste objektov. Uveljavljati so se pričele zlasti v energijsko varčnih hišah. V njih namreč ne potrebujemo ogrevalnega sistema s prav veliko močjo.

Dejavniki pri odločanju toplotne črpalke

Ko se odločamo za nakup toplotne črpalke, je treba upoštevati kar nekaj izjemno pomembnih dejavnikov. V prvi vrsti je to zagotovo toplotna izguba stavbe, prav tako tudi površina ogrevanega prostora, naravne danosti parcele, ne nazadnje pa tudi finančne zmožnosti.

Toplotne črpalke omogočajo prihranek pri ogrevanju
Toplotna črpalka je energetsko učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja

Vsi omenjeni dejavniki izjemno vplivajo na rabo električne energije, ki jo bo takšna naprava potrebovala za svoje delovanje. Čeprav takšne naprave izkoriščajo obnovljive vire energije, elektriko potrebujejo za delovanje obtočnih črpalk ter kompresorja.

Prednosti ploskovnega ogrevanja s toplotno črpalko

Če se boste odločili za toplotno črpalko, je za vas najustreznejše ploskovno ogrevanje. To je talno, stropno ali stensko ogrevanje. Zakaj? Ker je temperaturna tekočina, ki se pretaka po cevnem sistemu ogreval, precej nižja. Če imate takšna ogrevala, je še posebej smiselna odločitev za reverzibilno toplotno črpalko. Z njo lahko v poletnem času prostore ohlajamo. Posledično torej ne potrebujemo klimatske naprave.

Toplotne črpalke – kako delujejo in njihove prednosti

Črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Nekatere toplotne črpalke so namenjene samo za ogrevanje sanitarne vode. Zanje je značilno, da so manjše moči in da so praviloma tipa zrak/voda. Zrak zajemajo v prostoru, kjer so nameščene. Prav tako so na voljo različice s kompresorsko enoto, ki je ločena ter nameščena na zunanji steni hiše – podobno kot to velja za klima naprave.

Takšna vrsta naprave se najpogosteje postavlja v klet ali pa v shrambo. Ne nazadnje lahko tudi na podstrešje, skratka na lokacijo, kjer je temperatura zraka čim višja. Območje delovne temperature se giblje nekje med 5 in 35 stopinjami Celzija. Na takšen način se sanitarna voda lahko ogreva skozi celo leto. Med delovanjem naprave pa se prostor ohladi nekje za tri do pet stopinj Celzija.

Pralni stroj

Učinkovito čiščenje pralnega stroja

Z rednim čiščenjem pralnega stroja, ki ne nazadnje vključuje tudi mehčanje vode, lahko ohranimo pralno moč vsak približno enako kot tedaj, ko smo napravo za pranje oblačil kupili.

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin