Zobati jermen v našem avtomobilu

Zobati jermen

Da naš avto deluje brezhibno, morajo vsi mehanični in elektronski deli delovati skupaj. Tukaj bi radi izpostavili zobati jermen, ki je velikokrat spregledana komponenta vsakega modernega vozila. Resnica je, da se vsak jermen sčasoma obrabi in je potrebna menjava. Ker je zobati jermen potreben za pravilno delovanje odmičnih gredi, je še toliko bolj pomembno, da skrbimo za to, da je vedno v dobrem stanju.

Več vrst jermenov

V našem avtomobilu bomo našli več jermenov. Najbolj pomembna sta:

  • Pogonski jermen
    Skrbi za delovanje klime, servo-volana, hladilnega ventilatorja v motorju in drugih komponent, ki so ključna za pravilno delovanje vozila. Če se pokvari, poči ali izgubi svojo elastičnost, je zelo verjetno, da bodo vse komponente, ki so od njega odvisne prenehale delovati. Opozorilni znaki so kričeči zvoki iz motornega predela, ki so posebej močni, če avtomobil prižigamo v mrzlih mesecih.
  • Zobati jermen
    Znan tudi kot časovni jermen ali jermen odmične gredi. Je ključni del vsakega motorja, saj skrbi za odpiranje in zapiranje ventilov, ki delujejo skladno z bati v samem motorju. Brez njega, odmična gred ne more delovati in naš avto ne more prenesti moči na kolesa, ki nam dajejo zagon.

Za dobro delovanje motorja

Zobati jermen nadzira proces izgorevanja v motorju. Omogoča pravilno delovanje odmične gredi, kar pomeni, da naš motor lahko proizvede dovolj moči, da se lahko vozimo po cesti. Če ne deluje pravilno, tvegamo poškodbe motorja ter posebej ventilov in batov.

Zobati jermen

Med samim delovanjem mora biti vsak jermen neslišen. Čim opazimo kakršne koli zvoke trganja, pokanja ali tiktakanja iz motorja, moramo nemudoma obiskati mehanika.
Zobatemu jermenu pravimo tudi časovni jermen, saj je zadolžen za sinhrono delovanje batov in ventilov. Če ne deluje pravilno, lahko resno poškodujemo motor.

Simptomi slabo delujočega jermena

Ob slabem delovanju jermena, je zelo verjetno, da bomo slišali zvoke pokanja ali tiktakanja iz motorja. To pomeni, da je jermen že zelo tako rekoč utrujen in potrebuje zamenjavo. Če se pa pretrga, ne bomo morali uporabljati našega vozila. Lahko se tudi zgodi, da opazimo puščanje olja na sprednji strani motorja, kar je lahko težava z odmično gredjo ali tesnilom na ventilih. V tem primeru se nam lahko začne pregrevati motor, kar vodi do obrabe jermenov.

Druga možnost je, da se avtomobil prične tresti na mestu ali pri vožnji. To pomeni, da ima motor neenakomerne obrate in se lahko ob uporabi hitro pokvari. Če opazimo take znake, moramo nemudoma obiskati strokovnjaka, ki nam bo pregledal motor in po potrebi zamenjal zobati jermen.

Trenutno so vedno bolj popularne H7 LED žarnice za avto, ki imajo neverjetno dolgo življenjsko dobo. Preberi si več v prispevku.

Za kaj pri vozilu skrbijo kakovostne vzmeti? Vzmeti pri vozilih poskrbijo za to, da je v njih vsem potnikom med vožnjo dovolj prijetno ter udobno. Preberi več s klikom na povezavo.

Ker ima obračanje volana ključno vlogo v varni vožnji, je pomembno, da se težave odpravijo čim prej. Preberite več v članku Kako prepoznati težave z volansko letvijo in kaj storiti?

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin