Kakšna platišča izbrati?

Pnevmatike na avtomobilu imajo lahko aluminijasta (ALU) ali kovinska oziroma jeklena platišča. Katera boste izbrali, je odvisno od vaših preferenc, imata pa oba materiala svoje specifične lastnosti. Načeloma pa sta pri voznikih zelo priljubljena oba, s tem, da jeklena platišča veljajo za bolj trpežna od aluminijastih. Slednja namreč slovijo po tem, da se rada hitro opraskajo, saj so prebarvana oziroma prelakirana. Zato imajo krajšo življenjsko dobo oziroma so prej videti obrabljena. Najhitreje jih poškodujejo drobni kamenčki, ki se predvsem pozimi radi znajdejo na cestišču.

Kovinska oziroma jeklena platišča

Jeklena platišča so narejena iz kovine. So nadvse trpežna in odporna, zato se dobro obnesejo v vseh vremenskih razmerah. Večina voznikov uporablja prav takšna platišča, saj zaupajo njihovi vzdržljivosti. Jeklena platišča imajo namreč dolgo življenjsko dobo, na njih pa se znaki obrabe skorajda ne poznajo. Seveda niso neuničljiva, zagotovo pa so veliko bolj odporna od aluminijastih. Na voljo so v več različicah, med katerimi lahko izbirate. Pomembno je le, da izberete primeren premer in širino glede na vaše pnevmatike oziroma kolesa pri avtomobilu. Prav tako pa je pomembna vrsta in razporeditev vijakov.

Izbira ustreznih platišč za avto

Ko izbiramo jeklena platišča za naš avto, moramo paziti na nekaj stvari. Prva je ta, da izberemo ustrezen model glede na naš avto, drugo pa je, da ga kupimo tam, kjer ga lahko dobimo najceneje. Spletne trgovine so v tem smislu zelo dobra možnost, saj lahko tam pri nakupu precej privarčujete. Prav tako je v spletnih trgovinah s pomočjo iskalnikov možno enostavno najti ustrezen model ter si prebrati vse njihove karakteristike, premer, razporeditve vijakov itd. Tako boste sigurno izbrali ustrezna jeklena platišča, kakršna potrebujete.

Vzdrževanje in čiščenje

Platišča na avtu je treba redno čistiti, kar je še posebej pomembno pozimi. To velja za vse modele, ne glede na to, iz katerega materiala so narejeni. V odprtinah na njih namreč zastaja sneg, ki ga je treba odstranjevati. Prav tako se tam začnejo nabirati kamenčki, droben pesek in podobno. Vse to lahko odstranimo z rednim čiščenjem, zato je to v zimskem času bistvenega pomena, da podaljšamo življenjsko dobo in lep videz platišč pri avtu.

 

V isti kategoriji:

Enhanced by true google 404 wordpress plugin