Od česa je odvisna cena ročnih ur na trgu?

Cena ročne ure se lahko giblje med desetimi in dvajsetimi evri pa vse tja do tisoč evrov in več. Priznane in uveljavljene blagovne znamke so s svojimi izdelki v višjem cenovnem razredu, saj je večina ur sestavljenih iz zapletenih urnih mehanizmov, ki jih izdelujejo in vgrajujejo profesionalni obrtniki. 

Cenovni razpon pa se pojavlja tudi zato, ker so ti modni dodatki za moške, ženske in otroke, izdelani iz različnih materialov, tako pasov kot ohišij. Med njimi pa je razlika tudi v mehaniki gibanja. Funkcionalnost in kakovost vsekakor vplivata na tržno vrednost, vendar pa ima pri tem zunanji videz manjšo vlogo, saj je na trgu mogoče kupiti modno uro, ki v dizajnu sledi najnovejšim trendom, pa zanjo ni potrebno odšteti veliko denarja. 

Dražji modni dodatki izpod rok profesionalnih obrtnikov

Cenovno dostopnejše ure, namenjene za splošno potrošnjo, so izdelane v večjih proizvodnih obratih. Medtem pa cena ročne ure, ki jo je izdelal izkušeni obrtnik, lahko doseže velike vrednosti, saj je natančna izdelava plod izjemnih inženirskih podvigov, kjer obrtniki sestavljajo in razvijajo na stotine zapletenih delov in mehanizmov. Pri tem se osredotočijo na detajle in hkrati skrbno izbirajo tudi materiale za ohišje in paščke. 

Različna vrednost ur glede na gibalni urni mehanizem 

Gibanje ure poganja notranja mehanika, ki napaja delovanje celotnega sistema znotraj urnega mehanizma. Cene ročnih ur se tako razlikujejo tudi glede na to, ali jih poganja mehanski ali kvarčni mehanizem. 

Pri tem velja, da je kvarčni mehanizem pogosteje uporabljen pri cenejših urah, saj predstavlja manj zapleteno izdelavo, vendar je na drugi strani pri prikazovanju časa bolj učinkovit kot mehanski mehanizem. Mehanski mehanizmi pa so izdelani oziroma sestavljeni iz številnih majhnih delov, zato so te ure tudi dražje, saj izdelava predstavlja pravcato mojstrovino, ki zahteva veliko spretnosti. 

Uporabljeni materiali vplivajo na vrednost modnega dodatka 

Cenovno dostopnejši modni dodatki uporabljajo cenejše kristalne materiale, pogosto iz mineralnega stekla, kar pomeni, da je steklo ohišja tudi bolj nagnjeno k praskam in površinskim poškodbam. 

To je pa precejšnja razlika v primerjavi z dražjimi kristali, kot je safir, ki se uporablja pri bolj luksuznih modnih dodatkih. Safirni kristal se ponaša z dolgo življenjsko dobo, kar pomeni, da višja cena ročne ure vsekakor odtehta prednost, da bomo modni dodatek lahko nosili še desetletja, ne da bi pri tem ura izgubila svoj prvotni sijaj.


V isti kategoriji: