Gumenjaki se delijo glede na namen uporabe, način izdelave in po načinu pogona

Gumenjaki lahko kar precej dobro pripomorejo k temu, da je vaš dopust prijetnejši, aktivnejši in nenazadnje tudi precej lepših spominov. Nekateri med vami takšna plovna sredstva že pridno in varno uporabljate. Spet drugi že dlje časa premišljujete o nakupu ali pa le o izposoji. Za slednje velja, da je dobro, da se najprej pozanimate, kakšni gumenjaki so vam sploh na razpolago.

Na splošno se ti delijo glede na namen uporabe, glede na način izdelave pa tudi glede na način pogona. Glede na namen uporabe ločimo med kopalnimi napihljivimi čolni z vesli, napihljivimi kanuji, kajaki, čolni za rafting, športnimi čolni z možnostjo uporabe zunanjega motorja in nenazadnje med tako imenovanimi offshore čolni s trdim dnom ali podvodnim delom iz enega kosa z možnostjo uporabe dveh ali pa več izvenkrmnih motorjev.

Gumenjaki glede na način izdelave

Če pa se osredotočimo na način izdelave, potem se gumenjaki lahko delijo na takšne, ki veljajo za povsem napihljive čolne ali pa na takšne, ki so sicer popolnoma napihljivi, a s trdnim in zložljivim dnom. Ločimo tudi med napihljivimi čolni s trdim dnom iz enega kosa in trdimi čolni z napihljivimi tubami.

Kako pa se gumenjaki med seboj ločijo glede na način pogona? Nekateri delujejo s pomočjo jadra, drugi s pomočjo vesla, tretji pa s pomočjo motorja.

Uporaba gumenjaka

Čemu so sploh pričeli izdelovati gumenjake? Namen razvoja tovrstnih vodnih plovil je bil izdelava dovolj funkcionalnega plovila za občasno uporabo, saj ga je mogoče, ko se ga ne uporablja, zložiti na manjšo dimenzijo. Prav noben gumenjak torej ni bil izdelan z namenom za stalno vez v vodi. Prav tako tudi za to ne, da bi bil stalno napihnjen.

Kljub temu da so sodobni materiali, iz katerih so narejeni gumenjaki, zelo trpežni pa tudi odporni, pa takšna vodna prevozna sredstva še zdaleč niso primerna za stalno vez v vodi.

Nakup gumenjaka

Ste vedeli, da lahko kakovosten gumenjak naročite kar po spletu? Priznana spletna prodajalna vam ponuja še več odličnih sredstev za večje užitke na dopustu ob vodi. Ker je na voljo več različnih vrst plovil, se je pametno o izbiri ne nazadnje posvetovati tudi s ponudnikom, ki vam je na voljo tudi preko spletne pošte ali pa telefonskega klica.

V isti kategoriji:

    None Found